השתמטות מהצבא היא תופעה מורכבת ורגישה, המעוררת דילמות ערכיות וחברתיות.
למרות חובת השירות המוטלת על רוב אזרחי ישראל, ישנם מקרים בהם מועמדים לגיוס מחפשים דרכים להימנע ממנו מסיבות שונות. אך חשוב לדעת כי השתמטות לא חוקית מהצבא נחשבת לעבירה חמורה, הנושאת השלכות כבדות משקל על העתיד האישי והמקצועי.
מהי השתמטות מהצבא וכיצד צה"ל מתייחס אליה?
השתמטות מהצבא היא מצב בו מועמד לשירות ביטחון (מלש"ב) נמנע מלקיים את צו הגיוס ומסרב להתייצב לשירותו הצבאי. לצה"ל מדיניות נחרצת כנגד השתמטות וכאשר מלש"ב אינו מתייצב במועד הגיוס, הצבא נוקט באמצעים שונים כדי לאתר את המשתמט ולהביאו לדין, כולל שימוש בסיוע המשטרה הצבאית ומשטרת ישראל. אם יימצא כי אדם אכן נמנע במכוון מהתייצבות לשירות, הוא עשוי להיות מואשם בעבירת השתמטות.
חשוב להבחין בין מצבים בהם מלש"ב מנסה להשתמט באופן לא חוקי מהגיוס, לבין מצבים מוצדקים בהם ניתן לבקש פטור מסיבות שונות ובאמצעות הערוצים המקובלים בצבא. רק במקרים בהם לא ניתן לאדם פטור רשמי, הימנעותו מהגיוס תיחשב כעבירה.
הסיכונים הכרוכים בהחלטה על השתמטות מהצבא
גיוס חובה לצה"ל הוא נדבך מרכזי בחברה הישראלית, ורוב האזרחים בישראל מחויבים לשרת בצבא עם הגיעם לגיל 18. עם זאת, ישנם מקרים בהם מועמדים לשירות מחפשים דרכים להימנע מהגיוס, מסיבות שונות. מדובר בתופעה הידועה כ"השתמטות מהצבא". אך חשוב להדגיש כי השתמטות זו, אם נעשית שלא בערוצים הרשמיים, נחשבת לעבירה פלילית שעלולה לגרור השלכות חמורות.
ההבדל בין השתמטות מהצבא ועריקות
עוד יש להבדיל בין המונח "השתמטות" למונחים אחרים כמו "נפקדות" ו"עריקות":
נפקד הוא חייל המשרת בצבא אך נעדר משירותו לתקופה של פחות מ-20 יום.
עריק לעומת זאת, הוא חייל הנעדר מהשירות מעל 20 יום ברצף. לאחר 45 יום היעדרות מוגש נגד העריק כתב אישום פלילי ואף עלול להתבקש מעצרו עד תום ההליכים.
מהן ההשלכות של השתמטות מהצבא?
ההשלכות למי שנתפס כמשתמט מהצבא הן מחמירות ורחבות. ראשית, הם עלולים לעמוד בפני הליך משמעתי אצל קצין בכיר או הליך פלילי בפני בית דין צבאי, כתלות בחומרת המקרה. העונשים הצפויים נעים בין נזיפה או אזהרה במקרים הקלים, דרך מאסר על תנאי או בפועל בכלא צבאי, ועד למאסר ממושך של 15 שנה במקרי העריקות החמורים ביותר.
אך העונשים אינם מסתכמים רק בהליך המשפטי בזמן השירות. השתמטות והרשעה בבית דין צבאי יוצרים רישום פלילי שעלול להוות כתם על עתידו האזרחי של המשתמט ולפגוע בו בהיבטים רבים – החל מצמצום אפשרויות תעסוקה במגזרים שדורשים יושר ועבר נקי, דרך הגבלת הנגישות לשירותים אזרחיים שונים ועד לקושי בהשגת ויזות כניסה למדינות מסוימות בחו"ל.
יתר על כן, מאסר כתוצאה מהשתמטות אינו נחשב כתקופת שירות, כך שמשתמט עלול לשהות תקופות ארוכות בכלא מבלי שהדבר יקצר את משך שירותו בצבא. לכן, בעבור מי שמעוניין להימנע מגיוס מסיבות כלשהן, חשוב מאוד לפעול בערוצים הרשמיים ולבקש פטור באופן מסודר ומוצדק, ולא לנקוט בדרך של השתמטות לא חוקית.
הדרכים לבקשת פטור משירות ביטחון והימנעות מהשתמטות והשלכותיה
ההגנה הטובה ביותר מפני האשמה בהשתמטות מצה"ל היא קבלת פטור כחוק. לצורך כך קיימות מספר אפשרויות:
- פטור מטעמי דת – בנות דתיות המרגישות כי אורח החיים הדתי אינו מתיישב עם השירות הצבאי, יכולות להצהיר על כך ברבנות תוך 90 יום לפני מועד הגיוס, ולהגיש את ההצהרה ללשכת הגיוס על מנת לקבל פטור. הסדרים דומים התקיימו בעבר גם עבור תלמידי ישיבות, אך מעמדם מורכב יותר כיום.
- פטור בגין מצב רפואי או נפשי – קבלת "פרופיל 21", פוטרת משירות צבאי (וגם ממילואים) בשל בעיות בריאות פיזיות או נפשיות. לצורך כך נדרשת בדיקה והמלצה על ידי רופא אזרחי ואישור הצבא.
- פטור מטעמי מצפון – מי שמתנגדים מטעמי מצפון לשימוש בכוח ומשום כך אינם מסוגלים לשרת בצבא, יכולים לפנות ללשכת הגיוס ולהגיש תצהיר מנומק בנושא על מנת לבקש פטור משירות.
- פטור על בסיס מצב משפחתי – נשים בהריון או נשואות רשאיות לפנות לשירות מיטב לקבלת פטור מגיוס, בהצגת מסמכים מתאימים.
- פטור לעולים חדשים – עולים בגילאי גיוס מסוימים, עולים עם ילדים ועולות חדשות נשואות אינם מחויבים בשירות, אך עשויים להתנדב לתקופה מוגבלת.
בכל אחד מהמקרים מומלץ להתייעץ עם עורך דין צבאי שיוכל לכוון בתהליך ולייצג את מבקש הפטור מול הצבא באופן שימנע הגעה למצב של השתמטות לא חוקית והסתבכות עם החוק.
מה עושים אם הפכתם למשתמטים או עריקים?
משום שהשירות הצבאי הוא חובה המוטלת על רוב אזרחי ישראל הצעירים, אין להקל ראש בהשתמטות ממנו ויש להכיר בהשלכות החמורות הנלוות לכך.
כאמור, אם קיימת סיבה מוצדקת להימנע מהגיוס, יש לפעול בצורה מסודרת דרך הערוצים הרשמיים ולהגיש בקשה מנומקת לקבלת פטור בהתאם לתנאים הרלוונטיים.
במקרה הצורך, כדאי להתייעץ עם עורך דין צבאי שיסייע בהגדלת הסיכויים לפטור, ובמקרים קיצוניים יותר – יעזור לצמצם השלכות שליליות של השתמטות שהתרחשה זה מכבר ולהימנע מפגיעה עתידית בחיים האזרחיים.
גם אם כבר נקלעתם למצב של השתמטות, חשוב לזכור שאין מדובר במצב אבוד. בסיוע עו"ד צבאי ניתן עדיין לשנות את המצב לטובה. ככל שתפנו לקבלת ייעוץ משפטי מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להקטין את הנזק, להציג את המקרה באור אוהד יותר ואף להביא לביטול או הפחתת חומרת כתב האישום ולהימנע מפתיחת תיק פלילי.
לסיכום
השתמטות מהצבא היא עבירה חמורה הנושאת השלכות כבדות משקל, הן במהלך השירות והן בחיים האזרחיים שלאחריו. אם אתם או יקיריכם מתמודדים עם דילמות או קשיים בנוגע לגיוס ומעוניינים לבחון אפשרות לקבלת פטור בדרכים לגיטימיות, אל תהססו לפנות אל "המפקדה" – משרד עו"ד צבאי בעל ותק וניסיון של למעלה מ-20 שנה. משרדנו מציע ליווי משפטי צמוד לחיילים, מלש"בים ובני משפחותיהם מול הצבא. אנו מתמחים בייצוג בנושאי השתמטויות, עריקות, בעיות משמעת ועוד, תוך הענקת יחס אישי ומסור ללקוחותינו. צוות עורכי הדין המנוסה של המשרד ישמח להעניק לכם ייעוץ, ליווי והכוונה לכל אורך הדרך, להגדלת הסיכויים לתוצאה הטובה ביותר עבורכם ולהימנעות מהסתבכות עם החוק הצבאי.
אל תתמודדו לבד, צרו קשר כבר היום ותנו לנו לסייע לכם להגן על זכויותיכם ולצלוח את ההליך בצורה טובה>>>