בצבא ההגנה לישראל, נושא שירות המילואים נתפס כבעל חשיבות עליונה. חיילים המשרתים במילואים מהווים כוח משימתי בעל תפקיד מרכזי, ועל כן צה״ל אינו מתפשר כלל עם מי שנמנע משירות המילואים שלו. מה שמוגדר כ״עריקות מילואים״ הוא התנהגות שצה״ל רואה בה משום עבירה חמורה על החוק ועל כללי הצבא, ועריקי המילואים נתונים לסנקציות משמעתיות נוקשות. למען הסר ספק – בשורות הבאות נפרט מי נחשב כעריק מילואים ומהי עריקות מילואים בראי החוק הצבאי.
מי נחשבים כעריקי מילואים?
עריק מילואים הוא כל חייל מילואים שקיבל צו מילואים לפי כל תקנות הצבא, אך התעלם ממנו ונמנע מלהתייצב במועד לשירות המילואים שלו. הכללים הם חד-משמעיים: צו המילואים חייב להישלח לכתובת המעודכנת של החייל כפי שמופיעה במאגרי המידע של הצבא, ולהיות חתום כדין על ידי הגורמים המוסמכים בצה״ל. אם צו המילואים נשלח כנדרש, חייב החייל להתייצב לשירות במילואים בהתאם למועד המצוין בצו, שאם לא כן – הוא מסווג כעריק מילואים.
מהי עריקות מילואים?
עריקות מילואים היא עבירה חמורה לפי החוק הצבאי, אשר גוררת הליך משפטי צבאי ועונשים כבדים. בראש ובראשונה, חייל המילואים שנמנע משירותו יהיה שרוי בהליך משמעתי בניהולו של קצין בכיר מיחידת המילואים שלו. אך אם ההיעדרויות משירות המילואים היו חוזרות ונשנות, חייל המילואים יעוכב על ידי המשטרה הצבאית וישפט בבית דין צבאי. בתי הדין הצבאיים רשאים להשית על עריקי מילואים עונשים חמורים של עד 3 שנות מאסר במקרה של הרשעה בעריקות.
מה עלול לקרות אם מסרבים להתייצב לשירות מילואים?
סירוב להתייצב לשירות מילואים עלול להביא להליכים משפטיים חמורים בצבא. ראשית, העריקים צפויים לעבור הליך משמעתי בניהולו של קצין בכיר מיחידתם, שבמהלכו יכולים להיות מוטלים עליהם עונשים שונים. בנוסף, אם מדובר בהיעדרויות חוזרות ונשנות, הם יעוכבו על ידי המשטרה הצבאית ויועמדו למשפט בבית דין צבאי. בהליך זה, תפקידה של הפרקליטות הצבאית יהיה להגיש נגדם כתב אישום רשמי בעבירת העריקות ממילואים.
ההליך המשפטי שעוברים עריקי מילואים בבית הדין הצבאי
הפרקליטות הצבאית היא כאמור, הגורם המוסמך להגיש כתבי אישום נגד עריקי מילואים, בהתבסס על חומרת ההיעדרויות של חייל המילואים מהשירות. במסגרת ההליך המשפטי בבית הדין הצבאי, עריק המילואים יוכל להסביר את הנסיבות שהביאו להיעדרותו משירותו במילואים – כגון קשיים אישיים או משפחתיים. עם זאת, הפרקליטות הצבאית תיטה להחמיר עם מי שנעדר מסיבות בלתי מוצדקות, ונקט גישה פסיבית כלפי חובותיו.
מה צפוי לעריקי המילואים במשפט הצבאי ומה מצופה מהם?
עריקי מילואים שהועמדו לדין בבית המשפט הצבאי יתבקשו להסביר את נסיבות היעדרותם. הם יוכלו להציג טענות שונות, כגון קשיים אישיים או משפחתיים שהקשו עליהם להתייצב לשירות המילואים. עם זאת, הפרקליטות הצבאית צפויה להחמיר עם מי שנקט גישה פסיבית ונעדר ממילואים ללא סיבה מוצדקת. בתי הדין הצבאיים מוסמכים לגזור על עריקי מילואים עונשים חריפים של עד 3 שנות מאסר, כאשר חומרת העונש נגזרת בין היתר ממספר ההיעדרויות שלהם משירות המילואים.
העונשים על עריקות מילואים
מי שנמנעו משירות המילואים יהיו צפויים להרשעה בעבירת העריקות, שענישתה עשויה להגיע עד 3 שנות מאסר. משך המאסר ייגזר בהתאם למספר ההיעדרויות וחומרתן, לצד גורמים רלוונטיים נוספים שעורך הדין הצבאי יציג בבית המשפט.
עריקות מילואים – כיצד ניתן להימנע מכך מלכתחילה?
משרתי מילואים יכולים לפעול באופן יזום על מנת להימנע ממצב של עריקות ממילואים. הדרך הנכונה היא לעדכן את הצבא בכל שינוי כתובת וליצור קשר יזום עם יחידת המילואים אחת לתקופה על מנת לוודא שצווי המילואים אכן מתקבלים. במקרים שבהם חייל מילואים נתקל בקשיים המונעים את יכולתו להתייצב לשירות במילואים, עליו לפנות ליחידתו מוקדם ככל האפשר במטרה לקבל פטור זמני או קבוע כנדרש.
איך נמנעים מהליכים משפטיים בגין עריקות מילואים?
כאמור, על מנת להימנע מהליכים משפטיים וענישה חריפה בגין עריקות מילואים, חשוב שחיילי המילואים ינקטו בגישה אקטיבית. עליהם לשמור על קשר הדוק עם יחידתם, לעדכן על כל שינוי כתובת מגורים, וליזום פנייה אחת לשנה וחצי על מנת לוודא שהם מקבלים את צווי המילואים במועד. כאשר חייל מילואים נתקל בקשיים המונעים את יכולתו להתייצב למילואים, עליו ליידע מיידית את יחידתו ולבקש פטור זמני או קבוע, בהתאם לנסיבות. גישה פרואקטיבית זו בכל הנוגע לשירות המילואים תסייע לחיילי המילואים להימנע מהאשמות בעריקות משירותם. היא גם תוכיח את רצינותם בעת שיידרשו להסביר את עצמם אם יועמדו לדין.
לקריאה על קבלת פטור מהצבא ו-5 דרכים להשיג פטור למשרתי מילואים לחצו כאן >>>
על חשיבות הפנייה אל עורך דין צבאי לקבלת ייצוג משפטי ראוי לעריקי מילואים
מומלץ מאוד לעריקי מילואים לפנות לקבלת סיוע של עורך דין צבאי בהקדם האפשרי לאחר שנפתח נגדם הליך משפטי או משמעתי. עורך הדין יבחן את התנהלותה של החקירה הצבאית ואת פרטי האישומים על מנת לאתר כל ליקוי שיאפשר לערער על ההליך או על הרשעת חייל המילואים. למשל, כשלים בשליחת צווי המילואים או חתימתם בידי הגורמים המוסמכים. עורך הדין יבדוק גם אם התיעוד שמסרה הפרקליטות הצבאית היה תקין ומלא כנדרש. במקרים רבים ביקורת משפטית יסודית כמו זו, יכולה להביא לביטול האישומים כנגד משרת המילואים העומד לדין צבאי.
גם במידה וכתב האישום לא בוטל, במקרים רבים, עורך דין צבאי המתמחה בייצוג עריקי מילואים, יוכל להגדיל משמעותית את הסיכויים להימנע מהרשעה בעריקות מילואים. גם אם לא ניתן לבטל את האישומים כליל, הוא עדיין יוכל להשפיע על חומרת העונש שייגזר על מרשו על ידי הצגת נסיבות מקילות ופערים בראיות.
לכן תמיד כדאי ליידע את עורך הדין בהקדם על כל גורם רלוונטי, כמו קשיים שעמדו בפני המיוצג לפני הצטרפותו לשירות המילואים או בעת שירותו. כך עורך הדין יוכל לבנות אסטרטגיית הגנה חזקה ויעילה יותר.
לסיכום
צה״ל אוכף בקנאות רבה את חובת שירות המילואים של חייליו, ורואה בהיעדרות מהשירות משום עבירה חמורה. לפיכך, חיילי מילואים הנמנעים מהתייצבות לשירות, עתידים להיות מואשמים בעבירת העריקות, ולעבור הליך משפטי צבאי שעלול להוביל לענישה חריפה של עד 3 שנות מאסר. לכן על משרתי המילואים להיות קשובים ואקטיביים בכל הנוגע לצווי המילואים שלהם, ולפנות ליחידותיהם בהתעורר שאלות או קשיים.
כשנפתח הליך משפטי בגין עריקות מילואים, הפנייה לעורך דין צבאי, חשובה ביותר.
עורך הדין יוכל לבחון את כל הפרטים הנוגעים להליך, יאתר כל ליקוי או חריגה שבוצעו במהלך החקירה, ובתנאים מסוימים – יוכל להביא אף לביטול האישומים כנגד מרשו.
עורכי הדין הצבאיים של משרד "המפקדה" הם מהמומחים המובילים בישראל בתחום ייצוג עריקי מילואים, ויעניקו לכם את הסיוע וההגנה הטובים ביותר במקרה של העמדה לדין בגין עריקות מילואים. לתיאום התייעצות – תחייגו אלינו עכשיו או שתשאירו לנו פרטים באתר ונחזור אליכם בהקדם!