עריקות מהצבא היא עבירה חמורה מבחינת הדין הצבאי, אם כי ישנם מקרים רבים שבהם חיילים בוחרים לנטוש את שירותם הצבאי מסיבות קבילות. במאמר זה נסביר
דף הבית » נפקדות, עריקות והשתמטות
צה"ל הוא צבא העם, המבוסס על גיוס חובה לכלל האזרחים. עם זאת, ישנם מקרים בהם חיילים נעדרים משירותם הצבאי מסיבות שונות. מצבים אלו ידועים בתור נפקדות עריקות והשתמטות, בהתאם למשך ההיעדרות ונסיבותיה. במאמר זה נסביר לעומק על ההבדלים בין סוגי ההיעדרויות השונים, ההשלכות הנובעות מהם והדרכים להתמודדות במקרים אלו.
נפקדות, עריקות והשתמטות הן בעיות משמעת המטופלות בחומרה רבה בצה"ל. חשוב להבין את ההבדלים ביניהן ואת ההשלכות האפשריות של כל מקרה.
כדי להימנע מהשלכות קשות ומרחיקות לכת, חיילים הנקלעים למצבים אלו, בין אם מסיבות אישיות או אחרות, חייבים לגלות אחריות, לפנות לסיוע מקצועי ולפעול להסדרת מעמדם בהקדם האפשרי.
מערכת המשפט הצבאית אמנם מחמירה עם מקרים של נפקדות, עריקות והשתמטות, אך גם מכירה בנסיבות מיוחדות ובצורך לאזן בין אכיפת המשמעת לבין התחשבות במצבו האינדיבידואלי של כל חייל.
הטיפול המיטבי במצבים אלו הוא פרואקטיבי – פנייה יזומה להסדרה, בליווי ייעוץ משפטי הולם כבר משלב החקירה, והצגת מלוא הנתונים הרלוונטיים. בדרך זו ניתן לעיתים למזער את הנזק ולמצוא פתרונות אשר יאפשרו לחייל לשוב למסלול הנכון ולהמשיך בשירותו הצבאי בצורה מיטבית.
בסופו של דבר, שירות צבאי מלא ומשמעותי הוא אינטרס משותף של צה"ל ושל החיילים כאחד. לכן סיוע משפטי מאפשר במקרים רבים טיפול נכון ומושכל במקרי נפקדות עריקות והשתמטות, תוך איזון בין צרכי הפרט והמערכת.
נפקדות מוגדרת כהיעדרות של חייל ממקום שירותו ללא אישור וללא סיבה מוצדקת, לפרק זמן של עד 21 ימים. נפקדות מתחלקת לשתי רמות חומרה:
נפקדות אינה גוררת רישום פלילי, אלא רק רישום בתיק האישי הצבאי של החייל.
עריקות מוגדרת כהיעדרות של חייל מעל 21 ימים ברציפות, ללא היתר וללא סיבה מוצדקת. בשונה מנפקדות, מקרי עריקות מטופלים בבית הדין הצבאי ולא במסגרת הדין המשמעתי ביחידה.
קיימים מספר סוגים של עריקות:
כאן המקום לציין כי עריקות נחשבת עבירה חמורה הרבה יותר מנפקדות, והעונשים בגינה כבדים יותר.
לאור המצב הביטחוני המורכב בו נמצאת המדינה, חלו לאחרונה מספר שינויים משמעותיים במדיניות הצבאית בנוגע לתופעת העריקות. ראשית, הוחלט להחמיר את הענישה כלפי חיילים בשירות סדיר הנעדרים מיחידותיהם. כחלק מכך, רף ההעמדה לדין בגין עריקות הופחת מ-100 ימי היעדרות ל-21 ימים בלבד.
במקביל, גם הטיפול בעריקות בקו"ם עבר החמרה. בעבר, עריקי הבקו"ם הועמדו לדין רק לאחר 180 ימי היעדרות. כעת, הרף ירד משמעותית, ועריקי בקו"ם יועמדו לדין כבר לאחר 21 ימי העדרות.
נקודה חשובה נוספת היא, שבניגוד למצב בעבר בו מרבית המקרים של עריקות טופלו במסגרת הדין המשמעתי הפנימי ביחידה, ולרוב הסתיימו בעונשי מחבוש של עד 100 ימים, הרי שכעת, בצל מלחמת "חרבות ברזל", מקרים אלו יועברו ישירות לטיפול בתי הדין הצבאיים. במסגרת זו, העונשים הצפויים עשויים להיות חמורים בהרבה, כאשר אפילו עריקות של חודש ימים בודד עלולה להוביל לעונש מאסר של מספר חודשים.
עריקים שנלכדים או מחליטים להסגיר את עצמם יעברו חקירה בידי שוטר צבאי. זהו שלב קריטי בו יש להיזהר בדברים הנאמרים, שכן הם מתועדים ועלולים לשמש כראיה.
חשוב להקפיד שכל הפרטים והנסיבות הרלוונטיים יירשמו, ולדרוש מהשוטר לתקן במידת הצורך. לעריק עומדת הזכות להיוועץ עם עורך דין צבאי בכל שלב, גם באמצע החקירה.
השתמטות מתייחסת למועמדים לשירות ביטחון שלא התייצבו כלל ליום הגיוס על פי צו גיוס אישי או צו כללי. כתב אישום על השתמטות יוגש נגד מועמד ששהה מעל 540 ימים ללא התייצבות מהמועד הנקוב בצו האחרון שהגיע לידיו.
למרות ששלושת המונחים – נפקדות, עריקות והשתמטות – מתייחסים למצבים שונים של היעדרות מהשירות הצבאי, קיימים ביניהם הבדלים מהותיים, הן מבחינת משך ההיעדרות, אופן הטיפול בה, והן מבחינת ההשלכות האפשריות של כל מקרה.
נפקדות מוגדרת כהיעדרות לפרק זמן של עד 21 יום, ללא אישור וללא סיבה מוצדקת. לעומת זאת, עריקות מתייחסת להיעדרות של מעל 21 ימים ברצף. השתמטות, לעומת זאת, מתארת מצב בו מועמד לשירות כלל לא התייצב ליום הגיוס שנקבע לו בצו האישי או הכללי.
ההבדל בין סוגי ההיעדרויות בא לידי ביטוי גם באופן הטיפול בהן. נפקדות מטופלת לרוב באופן משמעתי בתוך היחידה, באמצעות דין משמעתי בפני קצין שיפוט. לעומת זאת, מקרי עריקות מובאים בפני בית דין צבאי, בו הדיון הוא מעמיק יותר והעונשים עשויים להיות כבדים הרבה יותר. גם השתמטות מטופלת בבית דין צבאי, אך עם רף שונה להעמדה לדין.
ההשלכות של ההיעדרויות השונות על עתידו של החייל גם הן שונות. בעוד נפקדות לא גוררת אחריה רישום פלילי (אלא רק רישום משמעתי פנימי בתיק האישי הצבאי), הרי שהרשעה בגין עריקות או השתמטות עלולה להוביל לרישום פלילי, שעשוי להכביד על החייל גם בהמשך דרכו האזרחית.
גם ברמת הענישה ישנם הבדלים מהותיים בין נפקדות, עריקות והשתמטות. העונש המרבי על נפקדות עומד על 35 ימי מחבוש, בעוד עריקות והשתמטות עלולות להוביל לעונשי מאסר ממושכים הרבה יותר, בהתאם לחומרת המקרה והתנהלות החייל.
חשוב להדגיש, כי על אף ההבדלים המשמעותיים בין נפקדות, עריקות והשתמטות, המשותף לכולן הוא היותן התנהגויות המנוגדות לערכי המשמעת והאחריות עליהם מושתת השירות הצבאי. על כן, בכל מקרה של היעדרות מהשירות, חיוני לגלות ערנות, לפעול במהירות להסדרת המצב, ולקבל את ההכוונה והסיוע המתאימים.
נפקדות עריקות והשתמטות הן תופעות מורכבות ורגישות, הדורשות התייחסות מעמיקה והבנה של הנסיבות הייחודיות בכל מקרה. כדי להימנע מההשלכות הבעייתיות של הרשעה בעבירות אלו, חיילים הנתקלים בקשיים המובילים להיעדרויות מהשירות חייבים לגלות אחריות ולפעול במהירות להסדרת מעמדם, תוך קבלת הסיוע וההכוונה המתאימים. לכן, בכל מקרה של התמודדות עם נפקדות, עריקות או השתמטות, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי ממשרד עורכי דין המתמחה בדין הצבאי. משרד עו"ד צבאי "המפקדה", בעל ניסיון רב בייצוג חיילים במצבים אלו, מציע סיוע וליווי משפטי מקיף, שיסייע לכם להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניכם, למזער נזקים אפשריים ולמצוא פתרונות מיטביים שיאפשרו את חזרתכם למסלול שירות תקין.
לתיאום התייעצות – חייגו למשרדנו בהקדם או השאירו פרטיכם דרך האתר ונדאג לחזור אליכם.
אתר המפקדה הוא הבית של החיילים ומשפחותיהם: מלש"בים, חיילים בסדיר, אנשי קבע ומילואימניקים. באתר המפקדה תמצאו את כל המידע שאתם מחפשים כדי להפוך את השירות למתאים יותר עבורכם
עריקות מהצבא היא עבירה חמורה מבחינת הדין הצבאי, אם כי ישנם מקרים רבים שבהם חיילים בוחרים לנטוש את שירותם הצבאי מסיבות קבילות. במאמר זה נסביר
שירות צבאי הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה הישראלית, אך לצד התרומה והגאווה הלאומית, הוא מזמן לחיילים רבים גם אתגרים ודילמות לא פשוטות. אחד הנושאים המורכבים
בצבא ההגנה לישראל, נושא שירות המילואים נתפס כבעל חשיבות עליונה. חיילים המשרתים במילואים מהווים כוח משימתי בעל תפקיד מרכזי, ועל כן צה״ל אינו מתפשר כלל
כאזרחים בישראל, רובנו מכירים את חובת השירות הצבאי המוטלת עלינו. עם זאת, לא כולנו מבינים את המשמעויות העמוקות של ההשתמטות משירות זה. חשוב להבהיר כי
עריקות נחשבת לעבירה חמורה בחוק הצבאי, הנושאת עונשים כבדים, כולל מאסר ממושך ורישום פלילי. על מנת להימנע מפגיעה אנושה בהווה ובעתיד שלכם, חשוב להבין מהם
השתמטות מהצבא היא תופעה מורכבת ורגישה, המעוררת דילמות ערכיות וחברתיות. למרות חובת השירות המוטלת על רוב אזרחי ישראל, ישנם מקרים בהם מועמדים לגיוס מחפשים דרכים